İltihaplı Eklem Romatizması
Anklozan Spondolit ve Romatoid Artrit;
Eklemlerde iltihap şeklinde meydana gelen romatizmal bir hastalıktır. En çok görülen ve kronik iltihaplı bir romatizmal hastalıktır. Eklemlerde bozulmalara yol açar. Romatoid artritte eklem kıkırdağı tutulur. Fakat nadir olarak göz ve cilt gibi yapıları da etkiler. Hastalığın sebepleri henüz kesin olarak bilinmemektedir. Tanısında el ve ayakların filminin çekilmesi tanıya oldukça yardımcıdır.
Kadınlarda, erkeklere oranla üç-beş kat daha fazla görülür. Bu hastalık sıklıkla 40-50 yaş arasında görülmekte ve ayrıca 60 yaşından sonra da sık karşılaşılmaktadır. Çocuklar da dahil olmak üzere herkeste ortaya çıkabilir.
İltihaplı Eklem Romatizması Sebepleri;
Sebepleri henüz tam olarak bilinmeyen hastalıklardandır. Bağışıklık sisteminin kendi hücrelerine karşı savaş açıp, bu hücreleri yok etmesi sebeplerden biri olarak görülmektedir.
Bunun dışında bazı moleküllerin Romatoid artrit hastalarında daha çok görülmesi, hastalığın genetik yönünü ortaya koymaktadır.
İltihaplı Eklem Romatizması Belirtileri;
İltihaplı Eklem Romatizması öncelikle bir kaç eklemde görülür. Daha sonra bu ilthap bir çok eklemi tutar. Sıklıkla el ve parmak eklemlerinde görülür; fakat omurga bu durumdan etkilenmez.
Hastanın başlıca şikayetleri,
- Geceleri ve sabahları eklem ağrılarının olmasıdır. Özellikle parmak eklemlerinde olmak üzere eklemler şişmiştir.
- Eklem dış tarafında düğüm oluşur. Bunun dışında parmaklarda anormal duruş bozuklukları vardır. Parmak kemiği çıkıntılı bir halde olabilir ya da parmak dış tarafa doğru kayma gösterir.
- Bunların dışında çok rastlanan şikayetlerden birisi de hasta sabah uyanırken ortaya çıkan eklem tutulmalarıdır.
- Yorgunluk, halsizlik ve hastalık hali sürekli vardır..
- Üçten fazla eklemde hissedilebilir şişlik,
- Sabahları yarım saatten fazla eklem tutukluğu ve bunun 1.5 aydan fazla sürmesi,
- El ve ayak parmaklarında eklem iltihabı,
- Aynı anda her iki eklemde iltihap olması,
- Romatizma düğümü,
Hacamat ile İltihaplı Eklem Romatizması Nasıl Tedavi Edilir;
—Kişinin şikayetine göre 40 önemli noktadan uygun olan yerlere hacamat yapılır.
—Toksinli ve İltihaplı kan alınmalıdır.
—-Kahil ve ağrıyan bölgelere, özellikle diz kapağı ve baldırın dış kısımlarına yapılan uygulamaları çok faydalıdır. Ağrılar hacamatın sonunda hemen geçer.
—Ancak ilerlemiş vakalarda uzman bir haccam tarafından 4-5 seans kadar tekrar edilmesi gerekebilir.
—Özellikle boyun diz ve omuzlardaki ağrılarda sonuç yüzde yüz görülmektedir. Bu eklem rahatsızlıkları ileri safhada diğer organları da etkilemeye başlar. Özellikle beyne, kalbe ve damarları etkilemesi çok tehlikelidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder