SU İÇME ZAMANI VE ALKOLE DÖNÜŞEN SU
Suyu aklımıza geldiği zaman içtiğimizi biliyorum. Yemeklerden önce, yemek sırasında, yemeklerden sonra ve ya günün herhangi bir saatinde… Hiç fark etmez. Akşam yatmadan önce ve ya sabah kalktığımızda içilecek bir bardak suyun çok yararlı olduğu söylenir. Peki, suyu gelişigüzel içmenin ne zararı var diyeceksiniz? Hiç alkol kullanmadığınız halde suyu yanlış zamanlarda içme yüzünden “siroz” olabileceğinizi biliyor musunuz?
Yemekle birlikte içilen su, yemeğin hemen üzerine yenen meyve midede hazım sırasını beklerken fermente olur ve alkole dönüşür. İşte “siroz” a neden olan durum budur.
Yemekle birlikte içilen su sağlığımızın bozulması yanında Mide hacminin büyümesine de neden olur. Yemekle birlikte içilen suyu mide su değil yemek olarak kabul edecektir. Çünkü mide enzimlerini yemeğe göre hazırlamıştır. Midemiz ne yediğini görürse onu algılar ve salgıları ona göre ayarlar. Mümkün mertebe YEMEK SIRASINDA MİDENİN HAZIM SÜRECİNİ ETKİLECEK ORANDA SU İÇİLMEMELİDİR. Yemekten önce en fazla 3 yudum su içilebilir. O da yavaş yavaş içilmek şartıyla… tabi bu suyu yarım saat önce içilen su değil yemekten birkaç dakika önce içilen sudan bahsediyoruz.
Yemekle birlikte su içmek sağlığımızın bozulması yanında mide hacminin büyümesine de neden olur. Elbette katı yiyecekler yeniliyorsa onları yumuşatmak için içerdeki enzim ve asit oranını bozmaya fırsat vermeyecek oranda su içilebilir. Bu durumda suyun ağızda uzun uzun tutularak içilmesi öneriler. Yine en fazla üç yudum su, bir lokma ekmek arkasından bir yudum su olarak ve yemekte en fazla bu şekilde bir bardak olmalıdır.
Yemeğin üzerinse su içmek için iki-iki buçuk saat beklenmelidir. En uygun su içme zamanı ise yemekten yarım saat öncedir. En azından mide ne yiyeceğini bilmeden suyunuzu içiniz.
Yemekten hemen önce su içerseniz midemiz yemek için hazırladığı enzim, asit ve salgıları su için kullanır ve bu salgılarla birlikte bağırsaklara inen su bağırsak mukozasındaki gıdaların emilimini sağlayan tüycük ve uzantılarını yok eder. Böylece bağırsak florasını ateşe vermiş oluruz. Öte yandan enzim ve asit kalmadığı için besinleri nasıl hazmedeceğini bilemez. Kas gücüyle yiyecekleri eritmeye ve çürütmeye başlar. İleri aşamalarda ise bu durum ekşimeye, çürümeye, mayalanmaya neden olur. Onun için kesinlikle yemeği gördüğünüzde veya kokusunu aldığınızda su içmeyin. O yemeğin üstüne bir de meyve yerseniz o meyve midede mayalanmaya yol açar ve o besinler midede mayalanarak alkole dönüşür.
SUYLA BİRLİKTE SAKIN BİRŞEYLER ATIŞTIRMAYIN
Su ile ilgili bahsedeceğimiz önemli bir konu da suyla birlikte en ufak bir şey yemememizdir. Normal şartlarda içilen bir bardak su vücut ısısına ulaştıktan hemen sonra bağırsaklara geçer. Bunun süresi de 3-5 dakikadır. Suyla birlikte bir şeyler atıştırırsanız örneğin ağzınıza bir-iki fındık fıstık atarsanız midemiz sindirim süresi uzun olan fındığı algılar ve suya fındık muamelesi yapar. Yani içtiğimiz su midede fındık-fıstığın hazım süresi kadar çalkalanıp durur. Bunu günde birkaç defa tekrarladığımızı düşünürsek midemizi ne kadar yormuş oluruz acaba?
📣Nebevi Tıp/Nebevi ilim Kanalı Paylaşımları.📣
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder