Sülük Nedir


 Sülük nedir, sülük tedavisi:

“Hayvanların doktoru” olarak veya Anadolu’da “kara hekim” ve yine Tatar Türklerinde “dualı hayvan” gibi isimlerle anılan tıbbi sülük, eski İngilizce’deki “leace”, yani “tabip” kelimesinden de türetilerek Hirudoterapi veya Leech Therapy olarak batı literatüründe yerini almış ve son 50 yılda pek çok araştırmaya konu edilmiştir.
Alman Sağlık Kanunu’nun 2. ve 4. maddelerine göre tıbbi sülük “hazır bir ilaç” olarak kabul edilmiş olup, pek çok hastalığın tedavisinde mucizevi sonuçlar veren bir sağlık enstrümanı olarak aktif bir şekilde kullanılmaktadır.
VÜCUDA İLAÇ ENJEKTE EDİYOR
Tıbbi sülüğün bizim enjektöre çektiğimiz muhtelif ilaçlardan tek farkı, bu ilaçların bizim tarafımızdan değil, bu canlının bizzat kendi ağzından verilmesidir. Ayrıca ortasındaki kanalda “ilaç olarak tanımlanan” ve içinde 105 civarında bioaktif madde bulunan bir salgı biriktirmektedir. Bu canlıyı ilaç haline dönüştüren özelliği işte bu biriktirdiği salgıda bulunmaktadır. Dolayısıyla halk arasında bilinenin tersine tıbbi sülük; sadece kan emen bir canlı değil, insan vücudunda pek çok etkide bulunan bu salgıyı bir ilaç olarak yapıştığı yerden kan dolaşımına aktaran bir canlıdır. Bu kadar etkili maddeyi hem de hiçbir yan etki oluşturmaksızın, tamamen doğal bir terkiple pek çok hastalıkta kullanılan bir uygulama olan hirudoterapi, yeniden değeri anlaşılmış bir tedavi metodudur.
HANGİ HASTALIKLARDA KULLANILIYOR?
Tıbbi sülük tedavisinin çok başarılı olduğu sayısız hastalık vardır. Bunların bir kısmını başlıklar halinde sıralayalım:
-Varisler, venöz yetmezlikler.
-Diyabetik ayak yaraları, damar tıkanıklıkları.
-Fibromialji, kas yaralanmaları, tendinitler.
-Romatoid artrit, ankilozan spondilit gibi romatizmal hastalıklar.
-Diz kireçlenmeleri ve diğer eklem kireçlenmeleri.
-Bazı göz hastalıkları (Üveit, Behçet hastalığı, Makulopatiler, Sarı nokta, Diabetik retinopati, Hipertansif retinopati, Retinitis pigmentoza, Optik atrofi ve göz sinir zedelenmeleri).
-Muhtelif kalp ve damar hastalıkları.
-Migren, kulak çınlamaları.
-Nörodejenaratif sinir sistemi hastalıkları (Epilepsi, otistik çocuklar, MS denilen multipl skleroz, motor nöron hastalıkları).
-Yüz felci ve diğer felçler.
DİKKAT! BİR SÜLÜK SADECE BİR DEFA KULLANILIR
Aslında tıbbi sülük tedavisinin daha pek çok hastalıkta kullanım alanı vardır. O nedenle kullanılmadığı hastalıkları sıralamak belki daha doğru olacaktır. Kansızlıklarda, hemofili gibi kan pıhtılaşma problemlerinde, aktif kanamalı hastalarda, kan sulandırıcı ilaç kullananlarda, gebelikte ve emzirme dönemlerinde sülük tedavisi uygulanamaz. Yine herkesin şunu çok iyi bilmesi gerekir ki bir sülük sadece bir defa kullanılır ve hastalar arasında sülük alışverişi asla yapılamaz. Ayrıca bu konuda hijyenik kurallara itinayla dikkat edilmelidir.
TÜRKİYE’DE KAYNAK ÇOK ANCAK KULLANIM YETERSİZ
Almanya’da 300’ü aşkın tıbbi sülük tedavi merkezi bulunmaktadır. Belçika, Fransa, Finlandiya, Hollanda, Rusya, Kanada, Amerika ve daha pek çok ülkede de sadece insanların değil aynı zamanda veteriner hekimliğin de uygulama alanı içindedir. Dünya sülük ihracatının çok önemli bir ülkesi Türkiye’dir, ancak tıp fakültelerinde doğal tıp dersleri bulunmaması nedeniyle maalesef bu mucizevi tedavi henüz ülkemiz hekimlerinin gündeminde layık olduğu yere gelememiştir.
18 TON SÜLÜĞÜN 6 TONU TÜRKİYE’DEN ÇIKIYOR 3 yıldır sülük ihraç eden Nil Sirel Türkoğlu, gönderdiği sülüklerin ilaç yapımında kullanıldığını söylüyor: ”Sülükle tedavi Osmanlılar’a kadar dayanıyor. Sülükler bugün de ilaç sektörü için önemli bir hammadde. Kalp ve kolesterol ilaçlarının, birçok kremin içinde bulunan hammadde sülükten elde ediliyor. Avrupa’da sülük yok denecek kadar az. Küresel ısınmadan dolayı dünyadaki sülük sayısında azalma oldu. Türkiye, sülüğün en çok bulunduğu ülkeler arasında. Dünyada yıllık 18 ton sülük satışı var. Bunun 6 tonu Türkiye’den sağlanıyor. Başta ABD, İsrail, Almanya ve Macaristan olmak üzere dünyanın birçok ülkesine sülük ihracatı yapıyoruz.
MAHARET SÜLÜĞÜN TÜKÜRÜĞÜNDE: Gözleri ve işitme organları olan sülükler çift cinsiyetli. Sadece kanla besleniyorlar. Tedaviyi sanıldığı gibi kirli kanı emerek yapmıyorlar. Maharet, kan emilirken vücuda karışan Hirudin ve Calin adlı maddeleri içeren salgıda. AĞRI KESİCİ, TANSİYON DÜZENLEYİCİ: Bu maddeler kanın pıhtılaşmasını engelliyor ve ağrı kesici, mikrop öldürücü, tansiyon dengeleyici, kas gevşetici, bağışıklık sistemini düzenleyici ve stres giderici etkiye sahip. Sinir hücrelerinin tamir edilmesini de hızlandırıyor. 15 TANESİ 1 SAAT EMİYOR: Bir sülük 1-2 mililitre kadar kan emiyor. Bir seansta 8-15 arası sülük kullanılıyor. Bir saat kadar süren seansın başında sülüklerin yapıştıkları yerde hafif bir yanma hissediliyor. Tedavi sonrası kan akışı kendiliğinden kesiliyor. HEPSİ TEK KULLANIMLIK: Sülük tedavisi hamile ve emziren annelere, şeker hastalarına ve kalp yetmezliği olanlara uygulanmıyor. Sülükler tek kullanımlık. Bir kez kullanılan sülüğün imha edilmesi lazım. Yoksa hastalık bulaştırma ihtimali yaratıyor. ALINA DA YAPIŞIYOR, AYAĞA DA: Sülükle tedavi ayak, bacak, diz, göğüs, ense, sırt, bel, omuz, göz ve burun kenarları, alın ve şakaklar ile kulak arkasına uygulanıyor. Ayak altları, avuç içi, göz kapağı, boyun, koltukaltı ve kasık gibi bölgelere yapılmıyor. DEMI MOORE VE PETEK DİNÇÖZ DE SÜLÜKLERE EMDİRİYOR Halk arasında yüzyıllardır kullanılan sülükle tedaviden ünlü yıldızlar yararlanıyor. Demi Moore bunu açıkça söyleyenlerden. 47 yaşında olmasına karşın hala genç kızlara taş çıkartan vücut güzelliğine sahip olan Moore, sırrının sülükle tedavi olduğunu söylüyor. Avusturya’da bir klinikte sülük tedavisi gördüğünü anlatan Moore’un bu açıklamasından sonra o klinikte müşteri patlaması yaşandı. Sülükle tedavi uygulatan ünlü Türklerin başında da Petek Dinçöz geliyor. Dinçöz bir süre önce yaptığı açıklamada formunu Rus uzmanların uyguladığı sülük tedavisi sayesinde koruduğunu anlattı.
AVRUPA SÜLÜKLE TEDAVİYİ KULLANIYOR

Latince’de sülükle tedavi anlamına gelen Hiroduterapi MÖ 15. yüzyılda Babil yazılı kayıtlarına kadar uzanan çok eski bir tedavi aracı. Ünlü hekimlerden Nikandros ve İbn-i Sina da sülüğü bir tedavi aracı olarak kullanmış. Tıbbi sülükler günümüzde de başta Almanya olmak üzere Fransa, İngiltere, Avusturya, İsviçre, ABD, Rusya, Hindistan ve Uzakdoğu’daki çok sayıda klinik ve merkezde hekim ve terapistler tarafından kullanılıyor. Amerika Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), 2004 yılında sülüğü bilimsel bir tedavi yöntemi olarak onayladı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder