İnsanın Mizacı

Mizaç: Canlı ve cansızların temel yapısı olan 4 büyük unsurun kendilerinin taşımış olduğu sıcaklık, soğukluk, kuruluk, nemlilik gibi keyfiyatlarının (tabiatı, enerji alanı) insan vücudundaki bir birine karşı zıt etkinleşmelerinden o insan vücudunda ortaya çıkan ve yalnızca ona özel olan yeni bir keyfiyata Mizaç denir.

  1. Kuru sıcak mizaç – Safra mizaci
Ateşin vücuttaki görünüşü olarak düşünülebilir, ırk ve coğrafi bölgelerden kaynaklanan cilt rengine bakmaksızın genellikle cilt rengi biraz sarışın, göz akı sarımsı, ağız tadı coğunlukla acımsı, dili kuru, sinirli, vücut yapısı biraz zayıfça, keskin zekalı, az uykulu, nabzı hızlı ve ince olur.
  1. Nemli sıcak mizaç – Kan mizacı
Hava unsurunun vücuttaki görünüşü olarak düşünülebilir, ırk ve coğrafi bölgelerden kaynaklanan cilt rengine bakmaksızın genellikle buğday cilt renkli, benzi kırmızımsı, göz akı kırmızıya yakın, ağiz tadı çoğunlukla tatlımsı, dili nemli, anlayışlı, şakacı, iri yapılı, uykusu normal, hafızası normal, nabzı kalın ve güçlü olur.
  1. Kuru soğuk mizaç – Sevda mizacı
Toprağın vücuttaki görünüşü olarak düşünülebilir, ırk ve coğrafi bölgelerden kaynaklanan cilt rengine bakmaksızın genellikle cilt rengi biraz siyahımsı, göz akı koyu renkli veya grimsi, ağız tadı coğunlukla acımsı, dili siyahımsı veya mavimsı, sinirli, iri kemikli – kaslı, düşünme ve hayal gücü kuvvetli, uykusu az, hayalperest, nabzı zayıf ve yavaş olur.
  1. Nemli soğuk mizaç –Balgamizacı
Suyun vücuttaki görünüşü olarak düşünülebilir, ırk ve coğrafi bölgelerden kaynaklanan cilt rengine bakmaksızın genellikle beyaz tenli, göz akı beyaz, ağız tadı coğunlukla tuzlu, dili beyaz, ağırbaşlı, biraz kilolu, uykusu çok, nabzı zayıf ve yavaş olur.
Yukarıda sözünü ettiğimiz mizaçların sergilediği karekterleri insanların karışık olan mizaçlarında, değişik coğrafi bölgeler, eğitimlerinde ve buzulmus kişiye özgün olmayan mizaçlarda çok değişiklik gösterirler.
Kişinin asıl mizacını tespit etmede ve mizaç tedavisinde, mizaçla ilgili olan bütün kriterler özenli araştırılarak teşhis ve tedavi işlemleri ele alınmalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder